به مناسبت ۲۵ ذی قعده روز دحو الارض:

نگاهی اجمالی به رساله رتق و فتق علامه حسن زاده آملی:
✍در شرح دروس هیئت حضرت آیت الله صمدی آملی درباره دائره معدل النهار و منطقه البروج تبیین و گفته شد که دائره منطقه البروج فعلا 23 درجه و 25 دقیقه و 36 ثانیه فلکی از دائره معدل النهار انحراف دارد که به این مقدار انحراف میل کلی میگویند و این انحراف در این دوره، در حال انتقاص و کاهش است، به گونه‌ای که هر سال مقدار میل کلی حدود نیم ثانیه فلکی کاهش می‌یابد و روزی خواهد رسید که این دو دائره عظیمه با یکدیگر منطبق خواهند شد، که حضرت علامه حسن‌زاده آملی در کتاب "سرح العیون فی شرح العیون" آورده‌اند که انطباق این دو دائره عظیمه حدود 186000 سال بعد صورت خواهد گرفت.

حضرت علامه حسن زاده آملی در "رساله رتق و فتق" پس از بیان چگونگی انطباق دو دائره عظیمه معدل النهار و منطقه البروج ، از این بحث، 14 نتیجه بسیار سنگین و شریف استنباط میکنند که خیلی از آیات و روایات معنا میشود، که ما به دو نمونه اشاره میکنیم:

1. خلاصه نتیجه اول این رساله شریف این است که پس از انطباق این دو دائره، آب همه جای کره زمین را فرا میگیرد و روزگار این دوره ی آدمیان پایان می‌یابد و سپس دوباره دائره منطقه البروج از دائره معدل النهار انفتاح می یابد که حاصل این واقعه، دحو الارض و گسترده شدن خشکی زمین از کعبه است. که این واقعه همواره در حال تکرار بوده و هست.
لذا روایاتی شریف با نتیجه اول این رساله معنا میشود، مانند این روایت که:

 المروی عن الامام محمد الباقر علیه السلام: لعلک تری أن الله عزوجل انما خلق هذا العالم الواحد! أو تری أن الله عزوجل لم یخلق بشرا غیرکم؟ بلی و الله، لقد خلق الله تبارک و تعالی ألف ألف عالم، و ألف ألف آدم، و أنت فی آخر تلک العوالم و اولئک الآدمیین.
(ترجمه: از امام باقر علیه السلام روایت شده است: گویا تو میبینی که خداوند فقط این یک جهان را خلق نموده است یا می پنداری که خداوند عز و جل غیر از شما بشری را نیافریده است؟ بله به خدا قسم، خداوند تبارک و تعالی هزار هزار عالم و هزار هزار آدم آفرید، و تو در آخر آن عوالم قرار دادی و آن عالم آدمیان است).
و

2. در نتیجه سوم این رساله این وجه تفسیری آمده است:
"نتیجه سوم اینکه یکی از وجوه تفسیر کریمه (او لم یر الذین کفروا ان السماوات و الارض کانتا رتقا ففتقناهما - انبیاء.31)، اینکه مراد از سماوات و ارض، دو عظیمه معدل النهار و منطقه البروج باشد و مراد از رتق، انطباق آن دو، و از فتق، انفتاح آن دو." که این وجه تفسیری را چند قرن قبل، ملا جلال دوانی نیز ذکر کرده است.

حتی یکی از نتایج این رساله شریف، در علم زیست شناسی است که:
"در انطباق مذکور (انطباق معدل النهار و منطقه البروج) انقراض عمر و دوره جانوران خشکی لازم آید نه حیوانات دریایی، پس باید حیوانات دریایی در بقای طبیعی و حفظ و اصالت انواع، پایدارتر از بری ها (موجودات خشکی) باشند."

علاوه بر اینکه در نتایج این رساله به مبحث رجعت، قیامت، حدوث و قدم عالم و. اشاره میشود.

به حق اگر مطالب این رساله شریف به درستی تبیین و نشر شود و ما سعی در فهم داشته باشیم و در مطالب آن تثبت به خرج دهیم، نه اینکه (سریع) مبادرت به تکذیب کنیم، این رساله غوغایی در عالم علم ایجاد خواهد کرد. به قول شاعر:
هنر در فهم حرف بخردان است
نه تعجیل سخن در رد آن است

------------------------------------------------

یکشنبه ۲۵ ذی‌القعده؛ روز دحوالارض:o: شب ۲۵ ذی‌القعده دَحْوُالاْرْض است (یعنی پهن شدن زمین از زیر خانه کعبه بر روی آب) و از لیالی شریفه است که رحمت خدا در آن نازل می شود و قیام به عبادت در آن اجر بسیار دارد. و از حَسَن بن علی وَشّا، روایت است که گفت من کودک بودم که با پدرم در خدمت امام رضا (ع) شام خوردیم در شب بیست و پنجم ماه ذی القعده، پس فرمود که امشب حضرت ابراهیم (ع) و حضرت عیسی (ع) متولّد شده اند و زمین از زیر کعبه پهن شده است، پس هر که روزش را روزه بدارد چنان است که شصت ماه را روزه داشته باشد. روایت است که فرمود در این روز حضرت قائم (ع) قیام خواهد نمود. یکی از آن چهار روز است که در تمام سال به فضیلت روزه ممتاز است. روزه‌اش مثل روزه هفتاد سال است. در روایت دیگر کفّاره هفتاد سال است و هر که این روز را روزه بدارد و شبش را به عبادت به سر آورد از برای او عبادت صد سال نوشته شود و از برای روزه‌دار این روز هر چه در میان آسمان و زمین است استغفار کند و این روزی است که رحمت خدا در آن منتشر گردیده و از برای عبادت و اجتماع به ذکر خدا در این روز اجر بسیاری است.

 


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین جستجو ها